Humusrijke grond de basis voor plantenvoeding

Iedere vorm van plantenvoeding staat of valt bij humus. Grondsoorten zoals (puur) zand en zuivere klei bevatten geen humus en daarmee ook nauwelijks voedingsstoffen. Humus zorgt niet alleen voor een betere structuur en betere bewerkbaarheid van (moes)tuingronden, maar houdt ook de meeste voedingsstoffen in de grond vast. Ook zorgt humus er voor dat grondsoorten over lucht beschikken. 

Planten hebben ter hoogte van hu wortels namelijk (genoeg) lucht nodig. Humus kan dit uitstekend regelen. Dit wil zeggen dat de samenstelling van plantenvoeding niet alleen gericht moet zijn op het voedsel dat planten nodig hebben, maar dat het tegelijkertijd van toegevoegde waarde moet zijn voor:

  • Een verbeterde bodemstructuur van alle soorten gronden;
  • Het beter vasthouden van voedingsstoffen en water;
  • Het beter afstaan van voedingsstoffen en water.

Op deze manier kunnen planten zelf de benodigde voedingsstoffen opnemen. De producten van Bioag, Ful-Humix, TM-7 en Cytoplus, voorzien uw (moes)tuin van een rijke voorraad aan humus.

Grond die voldoende humus bevat, bezit het vermogen om vocht vast te houden zodat de grond van uw (moes)tuin in droge tijden niet meteen uitdroogt. Bij veel regenval kan het water eenvoudig wegzakken, zodat de grond niet verzuurt. Ook zorgt humus ervoor dat voedingsstoffen in de grond blijven ‘plakken’, zodat deze niet met het regenwater wegspoelen.

Humus moet niet te diep worden ondergespit. De kans bestaat anders dat wortels de voedingsstoffen niet kunnen opnemen. Als er geen humus in de grond van uw (moes)tuin aanwezig is, worden voedingsstoffen helemaal niet goed opgenomen. De voedingsstoffen zakken in dat geval langzaam en ongebruikt naar diepere grondlagen. Wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn.

Het toevoegen van zuiver fulvinezuur

Heeft u humus beschikbaar en zitten er in de grond genoeg voedingsstoffen, dan is er nog een aspect dat niet vergeten moet worden: zuiver fulvinezuur. Zuiver fulvinezuur zorgt voor het transport van de voedingsstoffen naar de planten. En het is de humus die ervoor zorgt dat het water in de grond wordt vastgehouden. Ook de structuur van de grond is belangrijk. Zandige gronden bijvoorbeeld houden slecht water vast. Met als gevolg dat het regenwater te snel naar lager gelegen grondlagen wordt gefilterd. Een betere structuur door middel van extra klei en humus brengt hier verbetering in. Kleigronden houden vaak te veel water vast. Humus en drainage in de vorm van zand herstellen in dat geval het evenwicht .

Het eindresultaat moet een rijke, geurige, donkere en gevarieerde (moes)tuingrond opleveren. Het bezig zijn in de (moes)tuin betekent dat er altijd rekening moet worden gehouden met de grond. Grond is de basis en daarop bouwt u verder resultaat en succes.

Het toevoegen van humus hoort bij deze basis.