Humussubstanties F.A.Q.

Humus en fulvinezuur

Op Health Solution vindt u veel informatie over onder andere de betekenissen van humussubstantieshumushumuszuur en fulvinezuurde verschillende eigenschappen, het ontstaan van de humussubstanties, de productie en het effect die humussubstanties hebben op zowel de mens, dier en plant. 

In dit gedeelte vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over de verschillende humussubstanties

Dit zijn de meest gestelde vragen

 1. Hoe kan ik mijn fles fulvinezuur het best bewaren? 
 2. Wat is het verschil tussen de fulvinezuur producten voor mensen, dieren en planten? 
 3. Waarom wordt fulvinezuur, fulvinezuur genoemd? 
 4. Hoe smaakt fulvinezuur? 
 5. Waarom krijg ik geen fulvinezuur binnen van de groenten en fruit die ik eet?
 6. Hoeveel fulvinezuur kan ik per dag innemen? 
 7. Wat is het verschil tussen fulvinezuur en humuszuur? 
 8. Hoe onststaat humus? 
 9. Hoe worden fulvinezuur en humuszuur gemaakt? 
 10. Hoe worden humussubstanties ook genoemd?  
 11. Hoe worden fulvinezuur, humuszuur en humin onttrokken aan humus? 

 

 

Hoe kan ik mijn fles fulvinezuur het best bewaren?

Of het nu om een fles Pure&Fulvic, Ful-Power of PrimeFulvic gaat, een fles fulvinezuur kunt u het beste op een koele, droge, donkere plaats bewaren. Onze fulvinezuur producten zijn natuurlijke producten. Er kan algvorming ontstaan wanneer het op een te lichte of warme plek wordt bewaard. Dit is niet schadelijk en de kwaliteit van het product gaat er niet door achteruit. Sterker nog, het is een indicatie van de hoge biologische activiteit van het product.

 

Wat is het verschil tussen de fulvinezuur producten voor mensen, dieren en planten?

 Het fermentatie- en filterproces bij het fulvinezuur product voor mensen (Pure&Fulvic) duurt langer waardoor de fulvine milder is in de darm. Het percentage fulvinezuur (6%) is in zowel de producten voor mensen, dieren als planten gelijk.

 

Waarom wordt fulvinezuur, fulvinezuur genoemd?

Voor het antwoord moeten we helemaal terug naar de jaren 50 van de vorige eeuw. In het begin van deze jaren gebruikten Amerikaanse onderzoekers chemicaliën en zuren om de fulvine te extraheren uit oude humus afzettingen. Het proces resulteerde in een vieze nasmaak, brak het meeste van de fulvine af en maakte het product zeer zuur. Dit is de reden waarom fulvine vaak fulvinezuur wordt genoemd. 

 

Hoe smaakt fulvinezuur?

Smaakt fulvinezuur zuur? Dat ligt aan de manier waarop het extract gemaakt is. Als er zuur wordt gebruikt is het een zuur. Maar als water gebruikt wordt om humuszuur te filteren is het huid-neutraal, en dus niet zuur voor de mens. Bij de producten van Health Solution is water gebruikt om te filteren, en is het dus huid-neutraal. 

De smaak is een goede manier om de puurheid van fulvinezuur te bepalen. Fulvinezuur hoort namelijk smaakloos te zijn. 

Waarom krijg ik geen fulvinezuur binnen via de groenten en fruit die ik eet?

Ieder mens krijgt (mondjesmaat) fulvinezuur binnen via groenten. In een perfecte wereld zouden we allemaal fruit en groente consumeren die rijk zijn aan voedingsstoffen/nutriënten. Het zou niet nodig moeten zijn om ons dieet aan te vulden met fulvinezuur. Door het gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen maar ook door ouderdom van landbouwbouwgronden, wordt de humus langzamerhand onttrokken uit de bodem. Hierdoor krijgt de mens minder fulvinezuur binnen op natuurlijke wijze. 

Hoeveel fulvinezuur kan ik per dag innemen?

De aard van fulvinezuur is zodanig dat deze humussubstantie, wanneer mogelijk, natuurlijke lichaamsfuncties verbetert en ondersteunt. Wij adviseren om goed naar uw eigen lichaam te luisteren en aan de hand van dit gegeven aanvoelen welke dosering het beste bij u past; Dit kan in wezen betekenen dat uw dosering dagelijks wordt aangepast aan de hand van de fysieke en omgevingsfactoren die u tegenkomt.

 

Wat is het verschil tussen fulvinezuur en humuszuur?

Fulvinezuur en humuszuur zijn minuscule deeltjes die in humus voorkomen. Samen hebben ze de eigenschap deeltjes te kunnen binden en te transporteren. Het belangrijkste verschil tussen de twee stofjes is dat fulvinezuur andere deeltjes transporteert, terwijl humuszuur dat niet kan. De kwaliteit van fulvinezuur en humuszuur kan sterk verschillen per leverancier. Er zijn een aantal vuistregels om de kwaliteit te bepalen. Fulvinezuur en humuszuur komen voor in humussubstanties. Dit zijn substanties die ontstaan door humificatie. Om fulvinezuur uit humus te onttrekken is een langdurig fermentatieproces nodig. Hoewel het effect van fulvinezuur en humus op de bodem en planten het meest bekend is, zijn er ook aanwijzingen dat het positieve effecten heeft op dieren en mensen.

Hoe onstaat humus?

Fulvinezuur en humuszuur ontstaan uit humus. Humus is de bovenste laag van de bodem. Humus is erg vruchtbaar. Het lijkt op compost, maar is verder verteerd dan compost. Humus bestaat uit verteerde plantenmaterialen. Naarmate plantaardig materiaal degradeert tot compost, ontstaan humus substanties. Deze substanties zitten drie stoffen die onttrokken worden:

 • Humuszuur;
 • Fulvinezuur;
 • Humin. 


Het duurt minimaal 6-12 maanden om een humusachtige substantie als compost te maken, maar in de natuur duurt de vorming van een humuslaag veel langer. Een humuslaag kan wel 40 miljoen jaar oud zijn. Een vuistregel over de kwaliteit is: hoe ouder hoe beter en zit een paar meter onder de grond.

Lees hier meer over humus en compost

Hoe worden humussubstanties ook genoemd?

Op deze site worden de termen humus, humuszuur, fulvinezuur en humin gebruikt om alle humussubstanties aan te duiden. Andere benamingen zijn:

 • Humaten;
 • Leonardite;
 • Humalite;
 • Colloidale mineralen;
 • Geconcentreerde humus;
 • Humic acid;
 • Fulvic Acid. 

Hoe worden fulvinezuur, humuszuur en humin onttrokken aan humus?

Het productieproces verschilt sterk per leverancier. Hierdoor verschilt ook de kwaliteit van de producten per aanbieder. Hieronder wordt het productieproces van Fulvinezuur beschreven, zoals BioAg, de leverancier van Health Solution het produceert.

 1. Ruw materiaal komt aan bij de faciliteit, in grote gesloten zakken.
 2. De zakken worden geleegd in fermentatievaten (dezelfde als gebruikt in de wijnindustrie).
 3. Regenwater, enzymen en microben worden toegevoegd.
  - De enzymen zorgen voor de scheiding van fulvinezuur aan de humus, een proces dat fermentatie wordt genoemd.
  - De microben voorkomen dat bacteriën als e-coli houvast in de vaten krijgen.
 4. Het fermentatieproces duurt een aantal maanden.
 5. Tests worden uitgevoerd tijdens het proces om te controleren of het product de juiste zuurgraad, dichtheid, kleur en consistentie heeft bereikt.
 6. Nadat het fermentatieproces is voltooid worden alle vaten geleegd in een grote tank
 7. De tank wordt vervolgens gebruikt om 275 liter vaten te vullen door een gepatenteerd filtersysteem dat elk risico van besmetting voorkomt en eventuele microben verwijdert.
 8. Elke lading krijgt een lotnummer, zodat alle producten gecontroleerd kunnen worden.
 9. Wanneer de grote tank leeg is begint het proces opnieuw. 

Waarom is Pure&Fulvic anders dan andere fulvinezuur producten?

Pure&Fulvic wordt met een heel langzaam fermentatieproces geproduceerd en niet door middel van onnatuurlijke procedures zoals verhitting of het gebruik van sterke chemicaliën. Het is zuiver en niet verontreinigd met chemicaliën of mineralen. Hierdoor is Pure&Fulvic het enige natuurlijke product op de markt met alleen fulvinezuur erin verwerkt. Het product is volledig puur en heeft daardoor een verhoogde capaciteit om op alle niveaus de cellen te verbinden en te verbeteren.